Ageli - vokalmusik från Sydafrika

Bakgrund

Ageli bildades 2003 på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, på initiativ av Gudrun Engberg, tidigare student på Rytmikutbildningen vid KMH. Idag är vi en ensemble på 6 sångare, några av oss är studenter på Rytmikutbildningen. Utifrån vårt perspektiv på musikutövande, där kroppen och rörelsen är viktiga uttrycksmedel, har vi utformat en repertoar bestående av sydafrikanska sånger. Under Gudruns överinseende har vi tillsammans utvecklat vårt gehör för genren och arbetat med att framföra den på vårt eget sätt.

Musiken

Sångerna har Gudrun lärt sig av Joy Kronenberg, som är en sydafrikansk präst som har besökt Sverige i omgångar sedan 1988. Två av gruppens medlemmar har även studerat i Sydafrika på musikhögskolan i Kapstaden. Där fick de lära sig många nya låtar som vi har tagit upp och sjunger i Ageli. En del av sångerna har politiska budskap, de är befrielsesånger härstammande från Apartheidtiden. Andra är av mer religiöst slag, och åter andra är förankrade i vardagen. Ensemblens namn är taget från sången Ageli rock, och det betyder ungefär ”let’s rock”…

Konserter och workshops

Vi erbjuder konserter i en stämningsfull blandning av den sydafrikanska körmusikens klanger, rytmer och budskap med Ensemble Agelis egna sound. Våra konserter kan även hållas i mer ”interaktiv” anda, där publiken får delta i sång och dans. Vi kan även erbjuda workshops i sydafrikansk körsång och slagverk. Vår musik passar såväl för kyrkan som kaféer, konsertlokaler som festivalscener.

Medlemmar

Saga BlombergCelso PacoAlfred Granberg
 Johanna KarlénErik Mattsson
 


© 2008, webmaster.